Gepost door: jacinthacastora | 15 maart 2011

Een tsunamigolf nam deel onderzoekscentrum mee

Dit bericht vond ik op de website van de CDF:

http://www.darwinfoundation.org/english/pages/noticias.php?txtCodiCate=1&txtCodiNoti=88

De Charles Darwin Foundation op de Galapagos heeft de kracht van de tsunami uit Japan ondervonden. Het gebouw biomar is ernstig beschadigd. Een team van meer dan 20 medewerkers en vrijwilligers hebben schouder aan schouder gewerkt om het vuil te verwijderen uit de  laboratoria, kantoren en de opslag van het Marine onderzoekcentrum van de CDF op het eiland Santa Cruz Galapagos.

De krachtige tsunami bereikte volgens de gegevens van de Pacific Tsunami Warning Center (PTWC), Santa Cruz met golven tot 1.77m  boven normaal. Een van de hoogste waarden in het oostelijke Stille Oceaan gebied. De golven vielen ook samen met de plaatselijke vloed. De eerste muur van water sloeg rond 6 uur ’s avonds in de CDF-installatie. Twee opeenvolgende golven met tussenpozen van 26 minuten stroomden het CDF-gebouw binnen. “De golven vernietigden een betonnen pomphuis en braken door zware houten deuren heen. Laboratoria, werkplaatsen en opslagfaciliteiten liepen vol en  meubilair en apparatuur werd weggespoeld, ondanks alle voorzorgsmaatregelen”, aldus Dr Volker Koch, CDF directeur van Marine Science. CDF Senior Scientist Stuart Banks merkte op dat apparatuur, variërend van duikflessen, kleine boten, houten meubelen en diepvriezers overal in de omgeving verspreid lagen. “We vonden voorwerpen van de laboratoria op de begane grond begraven onder het zand en in de vegetatie, verspreid over een oppervlakte van 200 meter  rond de mangrove kust. ”

Er zijn geen gewonden  en de andere instlallaties en gebouwen van de CDF zijn nog wel in tact met weinig schade. In de komende dagen zal duidelijk worden wat de totale schade is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: