Gepost door: jacinthacastora | 12 juli 2010

Alcohol, drugs en geweld op Galapagos

Alcohol, drugs,criminaliteit en geweld tegen vrouwen in het land van de reuzenschildpad

Ook op de Galapagoseilanden zijn drugs en alcoholgebruik een probleem. Drugs zijn hier verboden, maar ze komen de eilanden gemakkelijk op. Het is nu eenmaal ondoenlijk om alle aanvoerkanalen te controleren. Gevolg is dat ook hier drugscriminaliteit plaatsvindt. Reden waarom mensen nu sloten op hun huizen zetten en alarmsystemen, die soms bij nacht en ontij af gaan. In het appartementencomplex waar ik woon is twee maanden geleden in verschillende appartementen ingebroken en werden alleen luxe artikelen, zoals computers en cameras, meegenomen. Ook fietsen zijn gewild. Twee jaar geleden hoefde je je fiets nog niet op slot te zetten. Nu is hij op bepaalde plekken niet meer veilig, zelfs met slot. Ze worden overgespoten en weer verkocht, of overgebracht naar een ander eiland.

Verschillende inwoners van het eiland hebben vorige maand de handen ineen geslagen en ze zijn samen met het gemeentebestuur begonnen met een uitgebreide campagne tegen drugs. Bijeenkomsten, voorlichting (vooral ook aan jongeren) en controle met de hoop dat het gaat helpen. Veel mensen zijn het zat. Zij zijn het vaste land ontvlucht vanwege de hoge criminaliteit en ze willen koste wat kost voorkomen dat de criminaliteit overslaat naar de eilanden. Ze zochten tenslotte rust en veiligheid voor henzelf en hun kinderen.

Een ander probleem is het alcoholgebruik. Vooral mannen hier drinken zich helemaal lam. De aanvoer van alcohol in de haven is gigantisch en bij veel huizen vindt je een stapel van kratten bier. Het is niet ongebruikelijk dat jongere en oudere mannen op een plek bijeen komen om enkele kratten soldaat te maken. Een biertje is hier 60 cc, het dubbele van de Nederlandse flesjes. Alleen voor toeristen zijn er soms kleine flesjes (30cc) in de aanbieding. Ook het drinken van canja beeta (suikeralcohol) is een normale zaak. In de straten lopen geregeld mannen rond die helemaal de weg kwijt zijn, zelfs op klaarlichte dag. Of ze liggen op de grond en kunnen niet meer op hun benen staan. Feesten gaan hier meestal door tot 6 uur in de morgen (als het weer licht wordt) en tot die tijd vloeit de alcohol. Dag in dag uit is er wel ergens een feestje beleven.

Alcohol en geweld tegen vrouwen lijken sterk samen te hangen. Alcoholgebruik en het geweld tegen vrouwen is in de afgelopen jaren op de eilanden sterk toegenomen. Seksualiteit is in dit streng religieuze land op katholieke grondslag nog steeds taboe. Het gebeurt, maar je praat er niet over. Opvang is beperkt.

Omdat drank naast oorzaak voor geweld, ook de oorzaak vormt van verzuim op het werk, is de nationale overheid een campagne begonnen tegen alcoholgebruik in het algemeen en tegen machismo (het overwaarderen van het mannelijke en het minachten van het vrouwelijke). Tijdens de voetbalwedstrijden van de wereldcup werden voortdurend spotjes uitgezonden “Machismo es violencia” (machismo is geweld).

Per 15 juni 2010 mag er op zondag op geen enkele plek nog alcohol worden verkocht of geconsumeerd van 2.00 ’s ochtends tot de openingstijd op maandagochtend. Door de week gaat de alcoholkraan om 24.00 uur dicht, vrijdag en zaterdag om 2.00 uur. De zondagdrooglegging houdt verband met het hoge arbeidsverzuimpercentage op maandag. Het komt nu natuurlijk wel aan op controle en handhaving. Tijdens de wedstrijd Nederland – Spanje bijvoorbeeld was het geen enkel probleem om een biertje te bestellen en te consumeren.

De tijd zal moeten uitwijzen of de genomen maatregelen helpen tegen de vele alcoholisten die hier rondlopen en het daaruit voortvloeiende huiselijk geweld en verzuim op het werk.

Ik kan een uitgebreider artikel met foto’s en achtergrondinformatie leveren voor tijdschriften/kranten (castora@castora.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: