Gepost door: jacinthacastora | 3 juli 2010

Leven op een eiland in de stille oceaan deel 5: energie

fossiele brandstoffen op Baltra

Hier op de Galapagos zijn we vrijwel geheel afhankelijk van fossiele brandstoffen. Deze brandstoffen worden met tankers aangevoerd (zie foto hierboven). Dat is in dit fragiele ecosysteem behoorlijk risicovol. In de laatste 5 jaar is het gebruik van fossiele brandstoffen toegenomen met 64%. Dat komt vooral door de groei van het aantal inwoners. In de laatste16 jaar 123% (50% van hen is onder de 24).  Daar komt bovenop dat de welvaart toeneemt en daarmee het energiegebruik.

Maar er is hoop. Op het eiland San Christóbal is een windmolenpark in gebruik genomen met drie achthonderd kilowatt producerende windturbines. De helft van de kosten van de bouw van het windmolenpark werden opgebracht door American Electric Power, ongeveer eenderde door de Ecuadoreaanse regering en de rest door de UNDP (het VN ontwikkelingsprogramma) en negen van de belangrijkste elektriciteitsbedrijven van de wereld.

De turbines leverden in het eerste jaar 31% van de energiebehoefte van het eiland, hetgeen overeenkomt met een reductie van 2.034 ton CO2. Het is de bedoeling dat de turbines de helft van het energiegebruik op het eiland gaan dekken. Wie meer over het project wil lezen: http://www.galapagoswind.org/.

Bij de officiële opening van het park begin 2008 sprak president Rafael Correa van Ecuador de verwachting uit dat de vijf bewoonde eilanden in 2015 onafhankelijk  zullen zijn van fossiele brandstoffen.

De Ecuadoreaanse regering raakte na deze uitspraak door de kredietcrisis en de daling van de olieprijs in ernstige financiële problemen en kon de kosten zeker niet alleen dragen.

Sinds 2 juli 2010 is er weer hoop dat de belofte van president Correa waarheid wordt, dankzij een samenwerking tussen de Ecuadoreaanse regering en de Japanse regering. Het bedrijf Japan International Cooperation Systems zal op het eiland Baltra een fotovoltage centrale gaan bouwen. Japan doneert daarvoor $10 mln.  De centrale zal in 2013 gereed zijn en zal ook Santa Cruz (waar de meeste mensen wonen) gaan voorzien van energie. Ook wordt er geïnvesteerd in schonere motoren voor cruiseschepen en auto’s. Het zou prachtig zijn als de eilanden in 2015 fossiel brandstof vrij zijn en daarmee een voorbeeld vormen voor de rest van de wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: