Gepost door: jacinthacastora | 22 juni 2010

Leven op en eiland in de stille oceaan Deel 3: de jurk

Voor de aanvoer van goederen zijn we op het eiland totaal afhankelijk van twee boten per week. Beperkt worden er ook goederen per vliegtuig aangevoerd. Deze afhankelijkheid maakt een constante aanvoer van goederen lastig. Dat is zichtbaar in de winkels. Het aanbod is beperkt en als je kleding of schoenen wil, vind je in de winkels meestal slechts een exemplaar of een paar in een maat. De kwaliteit van de kleding is matig (veel Chinese makelij), de prijs voor de kwaliteit te hoog en aan mode hoef je hier al helemaal niet te denken. De eigenaar van mijn appartement – een rijke Galapagueno – doet zijn kledinginkopen gewoon in Guayaquil op het vaste land van Ecuador, 1000 km hier vandaan. Wel meer mensen die het zich kunnen veroorloven doen dat. Onder mijn Ecuadoreaanse collega’s zie ik ook vaak postordercatalogi rondgaan.

Vorig jaar was ik na 5 maanden mijn drie korte broeken, het ene rokje en mijn ene jurk (een van mijn jurken was aangevreten door de motten) wel zat en wilde ik iets nieuws. Het vliegtuig nemen naar Guayaquil voor een jurk is mij te gortig. Ik struinde dus maar een hele ochtend alle kleine winkeltjes af. Ik vond tot mijn verbazing een leuke roze katoenen jurk voor een heel redelijke prijs. Ik schafte hem direct maar aan en toonde hem nog dezelfde avond trots aan mijn twee Britse collega’s.

Drie dagen later kwam een van mijn collega’s naar me toe en vroeg of ik de laatste dagen het dorp in was geweest. Dat was ik dus niet. Ze vertelde me kortweg dat mijn roze jurk in 6 verschillende kleuren, overal in het dorp te koop werd aangeboden. En inderdaad, steeds vaker kwam ik medebewoners en toeristen tegen in mijn jurk.

Ook dat is het gevolg van het leven op een eiland. Er was op een van de boten een container met allemaal dezelfde jurken aangekomen. Op een bevolking van 15.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) betekent dat al snel dat bijna iedere vrouw in dezelfde jurk loopt. Mij maakte het niet uit. Toen ik dit jaar mijn spullen uit de opslag haalde, zat mijn jurk er weer bij. Ook dit jaar heb ik hem weer regelmatig met veel plezier gedragen. Hij is nog steeds te koop in enkele winkels en over een paar weken verdwijnt hij weer voor een tijdje in de opslag. En de volgende keer dat ik hier ben, zal ik hem weer met veel plezier dragen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: